2025 онд World Population Review судалгааны байгууллага Bloomberg Global Health Index-ийн мэдээлэлд тулгуурлан дэлхийн хамгийн эрүүл орнуудын жагсаалтыг нийтэлжээ. Энэхүү жагсаалтыг гаргахдаа хүний дундаж наслалт, цэвэр усны хүртээмж, таргалалтын түвшин, хорт зуршлын тархалт, эрүүл мэндийн тусламж үйлчилгээний чанар, хүртээмж зэрэг олон хүчин зүйлийг харгалзан боловсруулжээ. Үр дүнд нь хамгийн эрүүл орны эхний аравт Ази болон Хойд Европын улс орнууд голцуу багтсан үзүүлэлт гарч үүнтэй холбогдуулан биохимич, хоол зүйч, сэтгэл судлаач Анна Дивинскаягийн дэлхийн хамгийн эрүүл таван орны өглөөний цайны соёл, тэдний өглөөний хоол үнэхээр эрүүл мэндэд тустай юу гэдэг асуултад хариулсан судалгааг хүргэе.
Сингапурт өглөөний цайг заавал өөртөө зориулдаг уламжлалтай. Ихэвчлэн шөлөндөө гоймон чанаж иддэг ба ногоогоор баяжуулж, бага зэрэг амтлагч нэмж өгдөг. Мөн Сингапурчууд жигнэсэн будааны бялуу, зөөлөн бин, кокосын сүүнд агшаасан будаа буюу Наси Лемак идэх дуртай.
Давуу талууд:
Сул талууд:
Японд будаа нь онцгой байр суурь эзэлдэг бөгөөд өглөөний цайны хамгийн чухал бүрэлдэхүүн хэсгүүдийн нэг билээ. Ихэвчлэн будааг агшаасан хэлбэрээр эсвэл будааны зутан байдлаар иддэг ба будаатай хамт мисо шөл, натто (квасалсан шар буурцаг) идэх нь түгээмэл. Мөн уламжлалт япон өглөөний цайнд ихэвчлэн загас, япон даршилсан өргөст хэмх болон түүхий өндөг зэрэг багтдаг.
Давуу талууд:
Сул талууд:
Өмнөд Солонгос
Энгийн солонгос өглөөний цайнд будаа, кимчи, шөл болон төрөл бүрийн жижиг хачир багтдаг. Будаа, шөлтэй хоолны хажуугаар ширээн дээр намул буюу ногоотой хоол, омлет, кимчи зэрэг зайлшгүй байх ёстой уламжлал бий.
Давуу талууд:
Сул талууд:
Тайваний өглөөний цайг уургаар баялаг, илчлэг өндөр агаад боломжийн үнэтэй гэж тодорхойлж болно. Тайван хүмүүсийн өглөөний хоолонд ихэвчлэн бин эсвэл кунжут, өндөг, халуун ногоогоор амталсан талх заавал багтдаг. Үүнтэй хамт шар буурцгийн сүү уудаг бөгөөд энэ нь халуун, бүлээн, хүйтэн, чихэрлэг гээд янз бүрийн сонголттой байдаг. Тайваньчууд мөн төрөл бүрийн хачиртай будааны рулет идэх дуртай. Харин амттаны хувьд будааны гурилаар хийсэн зөөлөн амтлаг боорцог иддэг.
Давуу талууд:
Сул талууд:
Израилд өглөөний хоолонд мах болон сүү зэрэг бүтээгдэхүүнийг нэг дор хэрэглэхийг хүлээн зөвшөөрдөггүй. Өглөөний цайнд махыг огт хэрэглэдэггүй. Харин өндөг, бяслаг, тараг болон бусад сүүн бүтээгдэхүүн, салат, загас, уламжлалт еврей хоолны төрөл бүрийн нарийн боовыг иддэг. Жишээ нь өглөөний хоолонд шакшука буюу нүдэлж шарсан улаан лоольтой өндөг, хумус, салат болон сармистай кофег уудаг.
Давуу талууд:
Сул талууд:
Хоол зүйч Анна Дивинскаягийн онцолсноор үндэс үндэстний өглөөний цай нь тухайн орны соёл, уур амьсгал, уламжлалыг тусгасан байдаг бөгөөд төгс хувилбар гэж байх боломжгүй. Хамгийн гол нь биохимийн зарчмууд дээр тулгуурлах хэрэгтэй. Өглөөний цайнд уураг, ислэг, ашигтай өөх тос хэрэглэж, цусан дахь сахрын түвшнийг огцом өсгөхгүй байх шаардлагатай. Иймд олон орны хооллолтын уламжлал болсон хоол хүнсийг өөртөө тааруулан зохицуулж, тэнцвэрийг баримтлах нь чухал билээ.
Бусад Нийтлэлүүд
Buro 24/7-гийн сонголт
Редакторын Сонголт
Buro 24/7-гийн сонголт